www.gesz18.hu

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Intézményi információk Iskolák Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola

Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola

E-mail

Budapest XVIII. kerület állami zeneiskolája 1969-ben vált önálló intézménnyé. Dohnányi Ernő zongoraművész, zeneszerző és karmester nevét 1990-ben vettük fel; a névadó ünnepséget megtisztelték jelenlétükkel a zeneszerző leszármazottai: harmadik feleségének gyermekei McGlynné Dohnányi Ilona és Dohnányi-Salacz Gyula. A zeneiskola tanulói és tanári létszáma az eltelt évek alatt folyamatosan bővült, jelenleg 1000 diák tanul 71 pedagógus irányításával 14 tanszakon.


A folyamatos fejlődés és bővülés mellett az intézmény profilját az évek során az amatőr közösségi muzsikálás irányába fejlesztettük, ennek eredményeképpen az alábbi állandó együttesek működnek az iskolában: Gyermek-vonószenekar, Ifjúsági vonószenekar, Gyermek-fúvószenekar, Ifjúsági fúvószenekar, Harmonika-együttes, Gitár-együttes, Citera-együttes, Kórus. A zenekarok működtetése mellett nagy hangsúlyt helyezünk a tehetséggondozásra is: növendékeinkkel és együtteseinkkel rendszeresen részt veszünk különböző szakmai fórumokon, találkozókon, fesztiválokon és versenyeken. Számos tehetséges növendékünket irányítottunk zenei pályára, egykori tanítványaink közül többen játszanak például a Magyar Állami Operaház, az Operett Színház zenekarában, a Magyar Virtuózok Kamarazenekarban, és többen azóta tanárként tértek vissza a Zeneiskolába.


Az iskolának az eltelt évek során több hagyományos nagy rendezvénye is kialakult, melyek a kerület lakosságából is tömegeket vonzanak. Ezek a következők: Adventi Hangverseny, Tanári Hangverseny, Virágvasárnapi Hangverseny, Reprezentatív Növendékhangverseny, Kamaraegyüttesek Hangversenye, Tanévzáró Hangverseny, valamint a több mint 1500 fős közönséget vonzó Újévi Hangverseny. Növendékeink és tanáraink szólistaként és kamarazenei produkciókkal rendszeres szereplői a kerületi ünnepségeknek, közművelődési eseményeknek.